Nieuws

Project 'ondersteuningskwaliteit autisme bij applicatieontwikkelaar' in de PZC

VLISSINGEN - Scalda is een project begonnen om de ICT-opleidingen autisme-vriendelijk te maken. De mbo-school wil zo voorkomen dat jongeren met autisme zonder diploma van school gaan.

'Deze jongeren zijn talentvol, maar passen niet in het systeem'

Op de ICT-opleidingen zitten relatief veel jongeren met autisme. "We hebben gemerkt dat deze jongeren vaak uitvielen, terwijl ze wel de capaciteiten hebben om de opleiding af te maken", zegt projectleider Yvonne Oomen. "Ze zijn talentvol, maar passen niet in het systeem. Daarom veranderen we nu het systeem."

 

Verbeteringen

Scalda heeft autismedeskundige Marrig van de Velde van Educonsult Zeeland ingeschakeld om de opleiding te analyseren en verbeteringen door te voeren. De docenten van de ICT-opleidingen hebben trainingen gevolgd over autisme. Daarnaast kunnen de leerlingen gebruik maken van hulpmiddelen. Zo kunnen ze via een programma op een computerscherm, dat studenten samen met een bedrijf ontworpen hebben, vragen stellen aan de docent. Ook is een 'prikkelvrije' ruimte ingericht. Leerlingen kunnen er in de pauze hun boterhammen opeten of zich even terugtrekken. De opleidingen hebben regelmatig contact met ouders. Die kunnen ook onderling ervaringen delen. De aanmeldprocedure van de ICT-opleidingen wordt ook aangepast.

 

Klik hier voor de linkt naar de site van de PZC