Nieuws

ADHD is geen ziekte

Ongeveer zeven à acht procent van de kinderen lijdt aan ADHD, de welbekende aandachtsstoornis. De meeste van hen worden ook met medicatie behandeld voor deze ziekte. Maar als bijna tien procent van de kinderen erdoor getroffen werd, hebben we het dan eigenlijk wel nog over een ziekte? Richard Friedman, professor in de klinische psychiatrie, denkt alvast van niet. "Mensen met ADHD zijn niet ziek, maar hebben andere karaktereigenschappen." 

Volgens Friedman is ADHD geen echte ziekte, maar hebben de kinderen - en volwassenen - die door de stoornis getroffen worden gewoon een traag en ondervoed beloningssysteem in hun hersenen. De dopamine die vrijkomt in hun dagelijkse routine is niet voldoende om hen een gevoel van voldoening en opwinding te geven, wat al snel resulteert in de beroemde onrustigheid die ADHD kenmerkt.
"Eigenlijk zijn het mensen die constant nieuwe dingen achterna jagen, in de hoop iets te vinden dat hen wél voldoening geeft", schrijft Friedman. "In de ogen van ouders en leraren lijkt het alsof ze impulsief zijn en zich nauwelijks kunnen concentreren. Maar de waarheid is dat als je ADHD hebt, de wereld gewoon niet interessant genoeg is om aandacht aan te geven. Zodra het beloningssysteem in hun hersenen hen echter het signaal geeft dat er een ervaring zit aan te komen die het wél waard is om beleefd te worden, hebben ze meer concentratie dan iedereen."
Een nadeel in de strikte structuur en verwachtingen van onze moderne maatschappij, maar Friedman benadrukt dat deze eigenschap historisch gezien een groot voordeel was. In de miljoenen jaren dat de mens zich ontwikkelde als een jager-verzamelaar waren mensen met een korte, maar intense aandachtsspanne, zin voor avontuur en gevoel voor multitasken veel succesvoller in het overleven. Pas toen we 10.000 jaar geleden een sedentair leven gingen leiden, werd het leven een stuk minder uitdagend. De constant veranderende, onzekere omgeving hield op te bestaan; de karaktereigenschappen die ons eens zo succesvol maakten, passen nu niet meer in de moderne maatschappij van vandaag.

 

Bron: www.hln.be